​​H. Dipak & Company, a renowned Jewellery Business House in Mumbai, India, needed to expand their existing office building, to add various other departments to their business. The existing building housed their Diamond Polishing & Cutting Departments but they needed to add a Jewellery Creative Design Research & Development Department, for which they needed two additional floors to be added to the building.

Like typical Mumbai buildings, the existing building lacked natural light and ventilation. The new design for the building took care of this by a three-pronged approach – Creating a setback from the facade, thereby forming a front terrace garden, Designing a courtyard on the second floor, and Incorporating a private terrace at the rear end of the building. These design changes in the form of the building allowed us the freedom to have large spanned spaces while achieving good natural light quality. The space was planned as an open office to allow for easy interaction between the team members.

The construction technology adapted for the building was steel and deck slab, which was used to reduce the load on the existing building. The material palette used is mainly glass, steel, exposed concrete rendering, and exposed brick cladding. Cladding the building was a conscious choice to reduce the weight of the facade and for this, originally baked bricks were thinly cut, to layer the facade.

Client
H. Dipak & Company
Typology
Workspace
Location
Mumbai
Year
2018
Area
21965 sq.ft.
Status
Under Construction
Design Team
Manish Doshi, Neel Jain, Nirali Patel, Tamanna Gupta, Vaidehi Kannada, Madhuli Awasarkar, Rutuja More
Structure
Saksham consultants
Interior Design
Patch Design Studio, Ground Story, Mumbai
Facade Concept
Buchan Brisbane Studio, Australia
MEP
Pankaj Dharkar associates
Landscape
Rachna creations